Strona używa ciasteczek
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
x
  • Monitor dotykowy w sklepie
    Monitor dotykowy w sklepie
  • Monitor dotykowy w restauracji
    Monitor dotykowy w restauracji

Jak wybrać odpowiedni monitor dotykowy?

Przedsiębiorcy coraz chętniej korzystają z nowinek technologicznych, które ułatwiają pracę całego zespołu. Jednym z urządzeń, które przekształca się w niezbędne narzędzie pracy, jest monitor dotykowy.

Co wpływa na to, że monitor dotykowy jest chętnie wykorzystywany w gastronomii, hotelach czy sklepach? Jak wybrać odpowiedni monitor dotykowy?

Jak działa monitor dotykowy? Czy warto postawić na tę opcję?

Monitor dotykowy, jak sama nazwa wskazuje, to monitor stworzony tak, by mógł być obsługiwany poprzez dotyk. Funkcje dotykowe ekranu, które posiada monitor, pozwalają zespołowi wykonywać szereg operacji i poleceń w krótszym czasie. Z tego też powodu wykorzystuje się je coraz częściej w lokalach gastronomicznych, piekarniach, cukierniach czy sklepach spożywczych lub drogeriach. Jednak to nie jedyne branże, które chętnie korzystają z technologii dotykowej – apteki, placówki medyczne, hotele, a nawet magazyny także stawiają na to rozwiązanie.

Skrócony czas wykonywania operacji to nie jedyna zaleta monitorów z funkcją dotyku. Są one odporne na zalania, umożliwiają pracę w wysokiej temperaturze, a także obsługują czytniki kart magnetycznych, co czyni z nich idealnym narzędziem pracy w wymienionych wyżej branżach.

Monitory dotykowe działają na podobnej zasadzie, co ich standardowe odpowiedniki. Aby działać również potrzebują do pracy komputera. Kluczową różnicą jest funkcja dotykowa ekranu – dzięki niej możesz wykonywać operacje za pomocą palca, rysika czy specjalnego wskaźnika.

O czym pamiętać, gdy kupujesz monitor dotykowy

Wybierając monitor dotykowy do swojej firmy, zwróć przede wszystkim uwagę na parametry techniczne. Sprawdź, w jakiej temperaturze mogą bezbłędnie funkcjonować i jaki mają zakres pomiaru wilgotności względnej powietrza (najczęściej jest to 5-95% RH). Odporność monitora z funkcją dotyku jest niezwykle ważna – w końcu wszyscy wiemy, jak delikatny bywa sprzęt komputerowy i używanie go w branży spożywczej i gastronomicznej wiążę się z ryzykiem sporej awaryjności. Odpowiednie parametry mogą znacznie obniżyć to ryzyko, dlatego też zwróć uwagę na specyfikację monitora. Sprawdź, jakie zasilanie ma dany sprzęt, a także zwróć uwagę na parametry związane z ekranem (m.in. rozdzielczość, rodzaj dotyku czy obszar aktywny) czy rodzaj złącza.